Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας και Δομές Υγείας. Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής

Στα πλαίσια του νόμου 4820 που δημοσιεύτηκε την 23η Ιουλίου 2021 (ΦΕΚ 130/ Τ.Α’/23.07.2021), περιλαμβάνονται επείγουσες ρυθμίσεις (άρθ. 205-207) για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19 εργαζομένων, τόσο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, όσο και σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας, ενώ με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/2021 που δημοσιεύτηκε την 13η Αυγούστου 2021 (ΦΕΚ 3794/Β/13.8.21) προβλέφθηκαν οι λόγοι, καθώς και η διαδικασία εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους. Ειδικότερα:
✔ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
α) Το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία.
β) Το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (σε διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας κλπ.) .
✔ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Μετά από την υποχρεωτική ενημέρωση των εργαζομένων από τον εργοδότη/υπεύθυνο μονάδας σχετικά με όλες τις υποχρεώσεις τους:
- Το προσωπικό της ως άνω υπό (α) περίπτωσης οφείλει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 16.08.2021.
- Το προσωπικό της ως άνω υπό (β) περίπτωσης οφείλει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 01.09.2021.
✔ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
- Στους εργαζομένους του Δημοσίου Τομέα (άρθ. 14 παρ. του ν. 4270/2014) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων χωρίς καταβολή αποδοχών.
- Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις (Ιδιωτικός Τομέας κλπ.), ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών του για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας, ενώ προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα για τον εργοδότη σε περίπτωση που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των προβλέψεων του νόμου, 1) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και 2) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
✔ ΛΟΓΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
Εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 τα φυσικά πρόσωπα με:
- Σοβαρή αλλεργική αντίδραση που εμφανίστηκε μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου, με ιατρική γνωμάτευση αλλεργιολόγου.
- Διαγνωσμένη αλλεργία σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως σε PEG 2000 (για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna) και polysorbate 80 (για τα εμβόλια των Astra Zeneca και Johnson & Johnson), με ιατρική γνωμάτευση αλλεργιολόγου.
- Σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Janssen/Johnson & Johnson, με γνωμάτευση ειδικού ιατρού, ή άλλης ισοδύναμα σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας που αποδίδεται χρονικά, με επιστημονική τεκμηρίωση, στην πρώτη δόση του εμβολίου.
- Ιστορικό θρομβοπενίας (οφειλόμενης στην ηπαρίνη) ή αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου ή συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών, που πιστοποιείται με γνωμάτευση ειδικού ιατρού.
- Ιστορικό μυοκαρδίτιδας, πριν από τον εμβολιασμό, με ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο καρδιολόγο
- Διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας μετά την 1η δόση mRNA εμβολίου, με ιατρική βεβαίωση ειδικευμένου ιατρού καρδιολόγου.
✔ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
Τριμελείς υγειονομικές επιτροπές σε κάθε υγειονομική περιφέρεια, αποτελούμενες από ιατρούς του Ε.Σ.Υ. και πανεπιστημιακούς ιατρούς.
✔ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
- Υποβολή/διαβίβαση της αιτήσεως εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού – μέσω του αρμοδίου προϊσταμένου προσωπικού του αντίστοιχου φορέα προς τις ανωτέρω επιτροπές- που περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντα πλέον των λόγων εξαίρεσης, τεκμηριωμένων με ιατρικές βεβαιώσεις και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο.
- Οι αιτήσεις εξαίρεσης απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τη διαβίβασή τους.
✔ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ
- Προβλέπεται αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργασίμων ημερών από τη δημοσίευση της ανωτέρω ΚΥΑ, δηλαδή μέχρι και την 18η Αυγούστου 2021.
- Σε περίπτωση νόμιμης απουσίας ή νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου, η τριήμερη προθεσμία αρχίζει από την επάνοδο στην υπηρεσία ή την ανάληψη των καθηκόντων αντίστοιχα.
- Κατά το διάστημα της προθεσμίας, αναστέλλεται η διαδικασία υποχρεωτικού εμβολιασμού και δεν επιβάλλονται κυρώσεις.