Υποχρεωτικός εμβολιασμός στα άτομα άνω των 60 ετών-Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής

Ι. Γενικά
Με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 προβλέφθηκε, για πρώτη φορά, η υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 για όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31η.12.1961, έχουν, δηλαδή, συμπληρώσει το 60Ο έτος της ηλικίας τους. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω υποχρέωσης, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου σε μηνιαία βάση.
ΙΙ. Λόγοι απαλλαγής
Στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου, ρυθμίζονται οι λόγοι απαλλαγής από την ως άνω υποχρέωση. Συγκεκριμένα, δεν υπέχουν την υποχρέωση όσοι:
- έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και
- όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β’ 3794), όπως εκάστοτε ισχύει. Ειδικώς, τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
ΙΙΙ. Διαδικασία απαλλαγής για αποδεδειγμένους λόγους υγείας
Την 30η/ 12/2021 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπ’αριθμ. ΓΠ.οικ. 81185/2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ρυθμίζει τη διαδικασία και τους λόγους απαλλαγής από την υποχρέωση εμβολιασμού στα άτομα ηλικίας άνω των εξήντα (60) ετών. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους προς τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές[1], εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, από τη δημοσίευση της ανωτέρω Κ.Υ.Α., ήτοι από την 31η Δεκεμβρίου έως και την 10η Ιανουαρίου 2022.
Η εν λόγω αίτηση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία ταυτοποίησης του αιτούντος και του θεράποντος ιατρού, ήτοι: όνομα, επώνυμο, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Στην ίδια αίτηση αναφέρονται επίσης η ημερομηνία της αίτησης απαλλαγής, ο λόγος εξαίρεσης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας Κ.Υ.Α. και επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης της συνδρομής του λόγου εξαίρεσης με όλα τα αναγκαία κατά τα ανωτέρω στοιχεία της, καθώς και κάθε άλλο κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο που πρέπει να τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής. Η αίτηση διαβιβάζεται προς τις αρμόδιες επιτροπές, σύμφωνα με την τοπική τους αρμοδιότητα ανά υγειονομική περιφέρεια, αυθημερόν και αποκλειστικά μέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα κάθε ΔΥΠε.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών από την αποστολή τους. Η απόφαση, στην οποία αναφέρονται μόνο τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, κοινοποιείται αμελλητί, με ηλεκτρονικό τρόπο, τόσο στον αιτούντα όσο και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα της προθεσμίας υποβολής αίτησης απαλλαγής, καθώς και της προθεσμίας απάντησης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, αναστέλλεται η διαδικασία υπαγωγής των αιτούντων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εφόσον εν τω μεταξύ επέλθει το χρονικό σημείο έναρξης του μέτρου, και δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω μη διενέργειάς του.[2] Όλες οι αιτήσεις που δεν αναφέρονται σε λόγους εξαίρεσης του άρθρου 2 ή δεν συνοδεύονται από τα αναγκαία δικαιολογητικά έγγραφα, απορρίπτονται παραχρήμα ως απαράδεκτες και η απόφαση απόρριψης κοινοποιείται αμελλητί στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό διά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Από το χρονικό σημείο κοινοποίησης της απόφασης απόρριψης, ο αιτών υπόκειται στην πρόβλεψη περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.
[1] Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα διενέργειας εμβολιασμού, είναι τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, που συνιστώνται με απόφαση των διοικητών τους ή των νομίμων αναπληρωτών τους, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή/και πανεπιστημιακούς ιατρούς με τους αναπληρωτές που καλύπτουν τις ειδικότητες της παθολογίας, καρδιολογίας και αλλεργιολογίας. Οι τριμελείς υγειονομικές επιτροπές δύνανται, κατά την κρίση τους, να ζητούν και να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη αρμόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν μετέχει ήδη στη σύνθεση της επιτροπής ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, π.χ. αιματολογίας.
[2] Οι θετικές αποφάσεις απαλλαγής γνωστοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο και με τήρηση των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας και στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ», ώστε να προσδιοριστούν οι ΑΜΚΑ αυτών που έχουν πάρει απαλλαγή και να τους δίνεται η δυνατότητα δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε δημόσιες δομές και έκδοσης σχετικής βεβαίωσης μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης δημόσιας διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).
Χριστίνα Ζήση
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ. Αστικού Δικαίου Ε.Κ.Π.Α.