Τα φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 39937/05-04-2021 (ΦΕΚ 1415/Β/9-4-2021) καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό φορολογούμενου φυσικού προσώπου ως «επενδυτικού αγγέλου» (angel investor) σε νεοφυή επιχείρηση ή νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) για την εφαρμογή των προβλεπόμενων στο νόμο φορολογικών κινήτρων (άρθρο 70Α Ν. 4172/2013, όπως αυτό προστέθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4712/2020).
I. Έννοια του «επενδυτικού αγγέλου» (angel investor):
- Φορολογούμενος - φυσικό πρόσωπο
- φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή εξωτερικού
- κάτοχος ελληνικού Α.Φ.Μ.
- εισφορά χρηματικού κεφαλαίου σε νεοφυή ή νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την εν γένει ανάπτυξή τους, μόνο μέσω τραπεζικής κατάθεσης
Η νεοφυής επιχείρηση πρέπει να είναι Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.), Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) ή Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.), να εδρεύει στην Ελλάδα και να είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece” κατά τον χρόνο εισφοράς του κεφαλαίου.
II. Φορολογικά κίνητρα για τον «επενδυτικό άγγελο»:
Ποσό έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, ίσο με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου, το οποίο εκπίπτει αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογικού έτους, εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά. Η έκπτωση πραγματοποιείται με την αναγραφή του εισφερόμενου ποσού στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους, εντός του οποίου καταβλήθηκε.
III. Ποσά και τρόπος εισφοράς αυτών:
Το συνολικό ποσό των εισφορών κεφαλαίου δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό των 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος. Οι εν λόγω εισφορές δύνανται να διενεργηθούν σε έως 3 κατά μέγιστο αριθμό, διαφορετικές νεοφυείς επιχειρήσεις και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Η εισφορά του κεφαλαίου πραγματοποιείται μέσω αύξησης του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου της νεοφυούς επιχείρησης με την έκδοση νέων μετοχών ή εταιρικών μεριδίων. Ακολουθεί η δήλωσή της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Elevate Greece», μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. της πιστοποίησης της καταβολής της αύξησης κεφαλαίου.
IV. Επιβολή προστίμου:
Αν αποδειχθεί, μετά από σχετικό έλεγχο της αρμόδιας φορολογικής αρχής, ότι η εισφορά του κεφαλαίου έχει γίνει με μοναδικό σκοπό την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος και την αποφυγή της φορολογικής υποχρέωσης από τον «επενδυτικό άγγελο» και όχι για την εν γένει ανάπτυξη της επιχείρησης, επιβάλλεται στον ίδιο πρόστιμο ίσο με το ύψος του οφέλους που επεδίωξε να αποκομίσει από την εισφορά του κεφαλαίου στη νεοφυή επιχείρηση (αναλογική εφαρμογή των άρθρων 62 Ν. 4174/2013 και 63 ΚΦΔ).