Νέα Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για την «μάχιμη πενταετία» στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το άρθρο 40 παρ. 5 του ΠΔ 169/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4997/2022, προβλέπεται η δυνατότητα διπλασιασμού του χρόνου υπηρεσίας του υπηρετούντος προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Πρόκειται για τη λεγόμενη «μάχιμη πενταετία», η οποία αναγνωρίζεται, υπό προϋποθέσεις, ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Ως προς το ζήτημα αυτό, παρασχέθηκαν διευκρινίσεις τόσο με την υπ’ αριθμ. 43/2023 Εγκύκλιο του e- ΕΦΚΑ, όσο και με την προσφάτως (22.03.2024) εκδοθείσα εγκύκλιο του e- ΕΦΚΑ. Τα κυριότερα σημεία της ως άνω διάταξης, είναι τα εξής:
Ποιοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης[1]:
– Οι εν ενεργεία μόνιμοι ή επί θητεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων (σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία).
– Τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας (σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας).
– Τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος (σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος).
– Τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.
Τι προβλέπει η διάταξη:
Τα πρόσωπα, που εμπίπτουν στις ως άνω κατηγορίες, δύνανται να αιτηθούν τον διπλασιασμό του χρόνου υπηρεσίας τους, όσο είναι εν ενεργεία ή κατά τον χρόνο συνταξιοδότησης. Ο χρόνος υπηρεσίας στις μονάδες, καθώς και τα χρονικά διαστήματα – κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου – στα οποία χορηγήθηκε κανονική ή αναρρωτική άδεια ή διανύθηκε υπηρεσία σε νοσηλεία, βεβαιώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Υπουργείου.
Ο ως άνω διπλασιασμός, δεν ισχύει, εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία, γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου, πριν τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πραγματικής υπηρεσίας. Ο δε διπλασιασμός, δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος ασφάλισης, θεωρείται χρόνος πραγματικής ασφάλισης και όχι πλασματικός χρόνος.
Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για την αναγνώριση[2]:
Α. Τα εν ενεργεία στελέχη:
– Υποβάλλουν αίτηση στην Υπηρεσία τους, αναφέροντας το χρονικό διάστημα που επιθυμούν να υπολογισθεί στο διπλάσιο.
– Η αρμόδια οικονομική διεύθυνση, υπολογίζει το ποσό της εισφοράς αναγνώρισης (παρακρατείται από τη μισθοδοσία σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες αναγνώρισης).
– Η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει βεβαίωση, η οποία τίθεται στο συνταξιοδοτικό φάκελο του ασφαλισμένου, προκειμένου οι σχετικές υπηρεσίες, να υπολογίσουν την ανταποδοτική σύνταξη.
Β. Κατά τον χρόνο συνταξιοδότησης:
Η αίτηση για την εν λόγω αναγνώριση θεωρείται ότι εμπεριέχεται στην αίτηση για απονομή σύνταξης και έχει τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία υποβολής με αυτήν. Η διαφορά με τους εν ενεργεία είναι ότι οι προς συνταξιοδότηση ένστολοι δεν θα υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία τους αλλά στον ΕΦΚΑ μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.
Ποια ευνοϊκή ερμηνεία περιέχει η νέα Εγκύκλιος:
Κατά κανόνα, οι στρατιωτικοί που ξεκίνησαν σταδιοδρομία μετά τις 30/9/1990 για να κατοχυρώσουν την επιπλέον πενταετία, θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον εισφορά. Σύμφωνα με την πρόσφατη Εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι «ως διορισθέντες δημόσιοι υπάλληλοι ή καταταχθέντες στρατιωτικοί έως 30.09.1990, οι οποίοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 59 παρ. 1 & 8 του Π.Δ. 169/2007, δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για την αναγνώριση του χρόνου των υπηρεσιών τους στο διπλάσιο, νοούνται και όσοι πριν από την κατάταξή τους ως στρατιωτικοί, είχαν έως 30.09.1990 αποκτήσει την ιδιότητα του τακτικού δημοσίου υπαλλήλου, υπαγόμενοι στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Π.Δ. 169/2007 (π.χ. μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, διορισμένος το 1989 σε Υπουργείο και ασφαλισμένος στο Δημόσιο, παραιτείται και κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις το 1991. Θεωρείται, ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ως διορισμένος έως 30.09.1990 και ως εκ τούτου, για την αναγνώριση των διπλάσιων υπηρεσιών, δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές)».
Μαρία Αικατερίνη Δ. Παπαδοπούλου
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Αστικού δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
[1] Με την τελευταία εγκύκλιο του e- ΕΦΚΑ, διευκρινίζεται ρητά ότι στη διάταξη αυτή, δεν εμπίπτουν τα εν αποστρατεία στελέχη.
[2] Διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περί μη καταβολής διπλών εισφορών.