ΙΕΚ-Φροντιστήρια-Κέντρα Ξένων Γλωσσών-Κολλέγια: Η διαδικασία έγκρισης της ίδρυσης και λειτουργίας τους

Τη 12η Φεβρουαρίου 2022, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η υπ’αριθμ. 14715/ΓΓ4 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)[1], με την οποία καθορίζεται η διαδικασία, το περιεχόμενο και τα δικαιολογητικά, το παράβολο, το χρηματικό ποσό και οι κυρώσεις για την έγκριση της ίδρυσης και λειτουργίας και τη γνωστοποίηση της λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν τα Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.), τα Φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κολλέγια, με ενδεικτικούς κωδικούς NACE 85.41 και 85.59.[2]
Διαδικασία έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας
✔ Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.- Κολλέγια
Για την έναρξη λειτουργίας ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Κολλεγίων απαιτείται έγκριση από την αρμόδια αρχή, η οποία εκδίδεται μετά από διατύπωση γνώμης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.[3] ως προς τη συνδρομή των κτιριολογικών προϋποθέσεων. Η έγκριση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
✔ Φροντιστήρια – Κέντρα Ξένων Γλωσσών
Για την έναρξη λειτουργίας Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών, των οποίων ο συνολικός αριθμός εκπαιδευομένων ανά ώρα και ανά κτιριολογική μονάδα (αυτοτελές κτίριο ή όροφος σε πολυώροφο κτίριο) υπερβαίνει τον αριθμό των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων απαιτείται έγκριση από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που δεν υπερβαίνει τον αριθμό των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων, απαιτείται η προηγούμενη γνωστοποίηση σύμφωνα με το Παράρτημα Α της ΚΥΑ. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες για την ασκούμενη δραστηριότητα και υποβάλλεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. από τον φορέα της δραστηριότητας, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα περιλαμβανόμενα σ’ αυτήν στοιχεία.
Συγκεκριμένα, για τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., τα Κολλέγια, τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, με δυναμικότητα άνω των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων ανά ώρα, η διαδικασία διαμορφώνεται ως ακολούθως:
- Ο φορέας της δραστηριότητας υποβάλλει προς την αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή, αίτηση, που περιέχει τα ακριβή στοιχεία του, τον ακριβή χώρο όπου επιθυμεί να εγκαταστήσει τη δραστηριότητά του και περιγραφή της δραστηριότητάς του, στην οποία αναγράφεται και ο κωδικός της αριθμός (κατηγορία NACE ή κωδικός αριθμός δραστηριότητας-ΚΑΔ), η οποία συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.[4][5][6]
- Εντός πέντε (5) μηνών από την κατάθεση πλήρους αίτησης έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας και των δικαιολογητικών, η αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή εξετάζει τα υποβληθέντα στοιχεία και, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, εκδίδει την έγκριση για την ίδρυση και λειτουργία της δραστηριότητας ή απορρίπτει την αίτηση αιτιολογημένα.
- Στην περίπτωση ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. και Κολλεγίων, όπου απαιτείται η διατύπωση γνώμης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., η αρμόδια για την έγκριση αρχή διαβιβάζει τους φακέλους με τα κτιριολογικά στοιχεία στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή τους στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ελέγχει την πληρότητα και συμβατότητα του κτιριολογικού φακέλου. Σε περίπτωση ελλείψεων καλεί το φορέα για τη συμμόρφωση και προσκόμιση των ελλείψεων εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας ορίζεται ημερομηνία για τη διενέργεια αυτοψίας, για την οποία ενημερώνεται ο φορέας. Μετά και τη διενέργεια αυτοψίας ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. διατυπώνει γνώμη ως προς τη συνδρομή ή μη των κτιριολογικών προϋποθέσεων, την οποία διαβιβάζει στην αρμόδια για την έγκριση αρχή. Στην περίπτωση των Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών με δυναμικότητα άνω των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευόμενων ανά ώρα, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., αν διαπιστώσει ελλείψεις ως προς τα δικαιολογητικά, ορίζει προθεσμία δέκα (10) ημερών για την προσκόμισή τους.
- Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την έκδοση της έγκρισης, τεκμαίρεται ότι η έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας έχει χορηγηθεί και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης.
- Ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή για κάθε μεταβολή των προϋποθέσεων χορήγησης της έγκρισης και για τη συνδρομή ασυμβίβαστων ιδιοτήτων του άρθρου 283 του ν. 4442/2016, όπως ισχύει. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης περί αμελλητί ενημέρωσης, η έγκριση ανακαλείται.
Για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών με δυναμικότητα κάτω των εβδομήντα πέντε (75) εκπαιδευομένων ανά ώρα:
Για τους συγκεκριμένους φορείς η διαδικασία υποβολής του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προβλέπεται στα άρθρα 6 και 7 της παρούσας.
Χριστίνα Ζήση
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ. Αστικού Δικαίου E.Κ.Π.Α.
[1] Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις αρχίζουν να ισχύουν δύο μήνες μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, ήτοι από τη 12η/04/2022.
[2] Στο άρθρο 2 της ΚΥΑ ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την έγκριση της ίδρυσης και λειτουργίας για καθέναν από τους προβλεπόμενους στην εν λόγω ΚΥΑ φορείς εκπαίδευσης.
[3] Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
[4] Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε.), το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εφαρμογή της Οδηγίας 2006/123/Ε.Κ (EU-GO). Μέχρι την ενεργοποίηση του Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε., η αίτηση υποβάλλεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στην αρμόδια, κατά περίπτωση, αρχή του άρθρου 2, ή σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε), σύμφωνα με το Παράρτημα Β της παρούσας απόφασης, με θεώρηση ως προς το γνήσιο της υπογραφής αν δεν κατατίθεται από τον φορέα της δραστηριότητας αυτοπροσώπως.
[5] Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά βλ. άρθρο 4.
[6] Για τα θέματα παραβόλων, χρηματικών ποσών υπέρ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. βλ. άρθρα 9 και 10 της παρούσας.