Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου (φέτος ήταν η 19η.11.2023), κατά την οποία μνημονεύουμε και τιμάμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα, συνειδητοποιούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, ώστε να εξαλειφθούν στο μέλλον οι θάνατοι και οι τραυματισμοί, συνεπεία τροχαίων περιστατικών.
Στα πλαίσια των συντονισμένων δράσεων, σε Ευρωπαϊκό ήδη επίπεδο, έχει τεθεί σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας (https://road-safety-charter.ec.europa.eu/), η οποία αποτελεί έναν ανοικτό δίαυλο – σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για υποβολή και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και προτάσεων, με απώτερο σκοπό να καταστεί το Ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, ασφαλές για όλους.
• Τι είναι η Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής ασφάλειας
Είναι η μεγαλύτερη υπάρχουσα πλατφόρμα για την οδική ασφάλεια στην οποία συμμετέχουν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τελεί υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτελεί μέρος του 3ου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για την Οδική Ασφάλεια που έθεσε τον φιλόδοξο στόχο να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των νεκρών από οδικά δυστυχήματα.
• Ποιος μπορεί να γίνει μέλος και να υπογράψει μία δέσμευση οδικής ασφάλειας και πόσο διαρκεί
Οποιαδήποτε εταιρεία, σύλλογος ή δημόσια αρχή από οποιοδήποτε από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ μπορεί να κάνει αίτηση για να υπογράψει μια δέσμευση, διευκρινίζοντας ποιο είναι το συγκεκριμένο ζήτημα οδικής ασφάλειας που υφίσταται στη χώρα της και δηλώνοντας ποιες είναι οι συγκεκριμένες δράσεις που στοχεύει να πραγματοποιήσει προς την αντιμετώπιση αυτού και ποια η αξία αυτών των δράσεων. Όλες οι αιτήσεις και οι προτεινόμενες δεσμεύσεις μελετώνται προσεκτικά και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
• Ποιοι είναι οι αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας
– ΕΝΔΙΑΦΕΡΣΟΥ για την οδική ασφάλεια.
– ΔΡΑΣΕ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
– ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ εθνικές πολιτικές που αποσκοπούν στην προστασία όλων των χρηστών του οδικού δικτύου (συμπεριλαμβανομένων των πεζών και των δικυκλιστών) με ενέργειες που βελτιώνουν την κατασκευή και ασφάλεια των οχημάτων.
– ΜΟΙΡΑΣΟΥ ενέργειες, εμπειρίες και project, με άλλους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και αντάλλαξε τεχνογνωσία.
• Ποιοι είναι οι στόχοι της
– Ενθάρρυνση και υποστήριξη των διαφόρων θεσμών, να λάβουν μέτρα για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη,
– Αποδοχή συνεισφοράς από την κοινωνία για δράσεις προς τον σκοπό της οδικής ασφάλειας,
– Διευκόλυνση μελών κοινωνίας, να αποκτήσουν και να μοιραστούν γνώση γύρω από τα ζητήματα οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη,
– Διευκόλυνση αληθινού διαλόγου για την μεταφορά και ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών, γύρω από την οδική ασφάλεια, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της ΕΕ,
– Ενθάρρυνση, υιοθέτηση και διεύρυνση της κοινωνίας της Ευρωπαϊκής χάρτας με απώτερο στόχο τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών κατά 50% μεταξύ 2020-2030 και την εξάλειψη θανάτων και τραυματισμών στους ευρωπαϊκούς δρόμους μέχρι το 2050.
• Τι είναι η ορθή πρακτική
Πρόκειται για ένα σύνολο δραστηριοτήτων (εκστρατείες, τεχνικές, έργα κα) που έχει αναλάβει ένα μέλος, προς τον σκοπό της επίτευξης της οδικής ασφάλειας στο περιβάλλον του (τοπικό και εθνικό) και η οποία έχει αξιολογηθεί, από τους αρμόδιους φορείς, για την αποτελεσματικότητά της και έχει αποδειχθεί επιτυχής. Συνεπώς, προς τον σκοπό αυτό, η οντότητα που είναι μέλος της χάρτας, υποβάλλει διαδικτυακά ένα έντυπο, στο οποίο περιγράφει αναλυτικά την πρακτική που εφήρμοσε και ακολούθως, το έντυπο αυτό αξιολογείται και λαμβάνει η οντότητα επίσημα, την αξιολόγηση ότι τα μέτρα που έλαβε και οι ενέργειες που πραγματοποίησε είναι αποτελεσματικές και επιτυχείς.
• Ποιοι φορείς στην Ελλάδα είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής ασφάλειας
Από την Ελλάδα, είναι επίσημα εγγεγραμμένα ως μέλη, ιδιώτες (σχολές οδήγησης, πραγματογνώμονες σε τροχαία ατυχήματα), σχολεία, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώσεις και επαγγελματικά σωματεία και λοιπές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των οδικών δικτύων.
Μαρία Αικατερίνη Δ. Παπαδοπούλου
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Αστικού δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης