Search
Close this search box.

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Αρμοδιότητες κτηνιάτρων

9 Ιανουαρίου, 2024

Υπενθυμίζουμε ότι, από 18.12.2023, έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα pet.gov.gr, του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (εφεξής ΕΜΖΣ), όπως αυτό προβλέφθηκε και ρυθμίσθηκε, με τον ν. 4830/2021[1]. Μεταξύ των υπομητρώων που περιλαμβάνει η εν λόγω πλατφόρμα και έχουν τεθεί σε λειτουργία, είναι και το Υπομητρώο Καταγραφής και παρακολούθησης των ζώων συντροφιάς, στο οποίο καταχωρούνται πληροφορίες τόσο για τα ζώα συντροφιάς, όσο και για τους ιδιοκτήτες τους, από τους πιστοποιημένους κτηνιάτρους[2].

Α. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες[3] των κτηνιάτρων:

  • Σήμανση σκύλων και γατών, καταχώριση των στοιχείων αυτών στο ΕΜΖΣ[4] και διαρκής ενημέρωση αυτού,
  • Καταχώριση μεταβολών των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στο ΕΜΖΣ και αφορούν είτε στο ζώο είτε στον ιδιοκτήτη[5],
  • Ενημέρωση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου συντροφιάς, καθώς και έκδοση και υπογραφή εκτυπωμένου αντιγράφου από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, όποτε το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης,
  • Λήψη γενετικού υλικού σκύλων και γατών και αποστολή του, στο Εργαστήρι Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού[6],
  • Έκδοση διαβατηρίου του ζώου συντροφιάς,
  • Ενημέρωση των ιδιοκτητών για τις υποχρεώσεις τους.
  • Έγκριση μεταβίβασης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς.


Β. Ποια στοιχεία καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ[7]:

  • Ταυτοποίηση δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς: Μοναδικός κωδικός Ηλεκτρονικής Σήμανσης[8]/ Αριθμός Διαβατηρίου/ Φύλο/ Χρώμα/ Φυλή/ Ένδειξη και ημερομηνία στείρωσης ή αποστολής γενετικού υλικού/Ημερομηνία γέννησης/ Στοιχεία Εμβολιασμών[9]/ Αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων[10] και σε περίπτωση λεισμανίωσης ο τίτλος των αντισωμάτων/ μεταδοτικά νοσήματα/ απώλεια ή εύρεση [11]δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας/ πληροφορίες θανάτου[12]/ φωτογραφία[13]/ αναφορά εάν πρόκειται για ζώο βοήθειας ή θεραπείας/ τυχόν κληρονομικές παθήσεις που καθιστούν την αναπαραγωγή επικίνδυνη.
  • Ταυτοποίηση ιδιοκτήτη[14]: Ονοματεπώνυμο/ Διεύθυνση/ ΑΦΜ/ τηλέφωνο/ Αριθμός ταυτότητας/ Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου.
  • Τρόπος απόκτησης του δεσποζόμενου ζώου: Περιλαμβάνεται (και) η εύρεση αδεσπότου ή η αλλαγή ιδιοκτήτη (αυτοπρόσωπη ή δια πληρεξουσίου παρουσία νέου ιδιοκτήτη και αυτοπρόσωπη ή δια πληρεξουσίου παρουσία παλαιού ιδιοκτήτη ή ψηφιακά θεωρημένη δήλωση πρόθεσης μεταβίβασης).
  • Καταχώριση στοιχείων αδέσποτων ζώων: Όσα από τα στοιχεία που αφορούν την ταυτοποίηση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, είναι διαθέσιμα, με την ένδειξη «αδέσποτο» και τα στοιχεία του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου ή οργάνωσης, καθώς και τα στοιχεία του καταφυγίου στο οποίο θα φιλοξενηθεί, ή του ιδιώτη που διαθέτει καταφύγιο, στο όνομα του οποίου καταχωρίζεται

 

 

Μαρία Αικατερίνη Δ. Παπαδοπούλου
Δικηγόρος
Δ.Μ.Σ Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Αστικού δικαίου, Νομική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Δ.Μ.Σ Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

[1] Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ 169’ Α/18.09.2021) με τίτλο: «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ και λοιπές διατάξεις».

[2] Οι κτηνίατροι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση και ακολούθως λαμβάνουν πιστοποίηση και κωδικούς πρόσβασης στο ΕΜΖΣ. Θα πρέπει να ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα και να έχουν λάβει την πιστοποίηση από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

[3] Σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 του ν. 4830/2021.

[4] Κατόπιν αυτού, ο κτηνίατρος δύναται να αναζητά ηλεκτρονικά, το ζώο συντροφιάς, είτε μέσω του ΑΦΜ του ιδιοκτήτη ή του microchip του ζώου.

[5] Ο ιδιοκτήτης, υποχρεούται εντός 10 ημερών από την μεταβολή, να ενημερώνει τον κτηνίατρο.

[6] Μόνο στην περίπτωση όπου το ζώο δεν έχει στειρωθεί.

[7] Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4830/2021 και την ΚΥΑ50534/ ΦΕΚ 6669Β/27.11.2023

[8] Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρονική σήμανση του ζώου, δεν μπορεί να καταχωρισθεί καμία κτηνιατρική πράξη.

[9] Είναι υποχρεωτικό για το εμβόλιο κατά της λύσσας, την αποπαρασίτωση και την ύπαρξη ζωοανθρωπονόσου και προαιρετικό σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

[10] Ο κτηνίατρος κατά την κρίση του, καταγράφει τις εξετάσεις. Εάν όμως επιλέξει να τις καταχωρήσει τότε θα πρέπει να αναγράψει το είδος της εξέτασης.

[11] Σε περίπτωση εύρεσης ζώου, ο κτηνίατρος δύναται να προσθέσει την κατάσταση στην οποία το βρήκε (υγιές/τραυματισμένο/βασανισμένο/ταλαιπωρημένο).

[12] Είναι υποχρεωτική η καταγραφή του θανάτου και της αιτίας αυτού.

[13] Η ανάρτηση της φωτογραφίας, είναι προαιρετική.

[14] Εάν είναι νομικό πρόσωπο, τότε μέσω της χρήσης ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, αντλούνται αυτόματα στοιχεία γι’ αυτόν, από την ΑΑΔΕ.

Για να αποθηκεύσετε το άρθρο σε μορφή Pdf:

Σιούφας & Συνεργάτες | Γιώργος Σιούφας | Μάριος Σιούφας

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στο τηλ.: 213 017 5600, ή στείλτε mail στο info@sioufaslaw.gr και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Μοιραστείτε το:

Θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο για το άρθρο μας;
Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας
και εξειδικευμένος συνεργάτης μας
θα επικοινωνήσει μαζί σας σήμερα
μεταξύ 15:00 - 17:00.