Αναγνώριση εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό

Κατόπιν του από 10 Ιανουαρίου 2022 Κοινού Δελτίου Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr, προκειμένου να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα δήλωσης εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό είτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε σε τρίτη χώρα, ενώ δυνάμει του από 14 Φεβρουαρίου 2022 Κοινού Δελτίου Τύπου των ιδίων ως άνω Υπουργείων, δόθηκε σε Έλληνες πολίτες άνω των 60 ετών που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού που δεν μπορεί να επαληθευτεί ψηφιακά η δυνατότητα ψηφιακής καταχώρησης του πιστοποιητικού ή των δόσεων εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό είτε μέσω της υπηρεσίας «καταχώρηση δόσεων εμβολιασμού εκτός Ελλάδας» είτε μέσω του myKEPlive. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
Ι. ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ anagnorisi.emvolio.gov.gr
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Αφορά πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα, διαθέτουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα των πιστοποιητικών COVID της Ε.Ε. και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους είτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε σε τρίτη χώρα που έχει προσχωρήσει στο σύστημα πιστοποιητικών της Ε.Ε.
ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ταυτοποίηση του πολίτη με τους κωδικούς taxisnet και καταχώρηση στοιχείων ΑΜΚΑ και ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Ανάρτηση του πρωτότυπου πιστοποιητικού εμβολιασμού με μορφή pdf στην πλατφόρμα, η οποία ελέγχει αυτόματα την εγκυρότητά του και εξάγει τα στοιχεία του εμβολιασμού που αναγράφονται σε αυτό. Ο πολίτης καταχωρεί στοιχεία τυχόν προηγούμενων δόσεων.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται καθώς ο πολίτης λαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό, ενώ από την επομένη ημέρα εκδίδεται είτε εθνική βεβαίωση εμβολιασμού είτε Ευρωπαϊκό ψηφιακό Πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Το πιστοποιητικό που αναρτά στην πλατφόρμα ο πολίτης πρέπει να είναι ακόμη σε ισχύ και να περιέχει στοιχεία εμβολιασμού με αναγνωρισμένο από την Ελλάδα εμβόλιο.
II. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: «ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΔΟΣΕΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» ΚΑΙ «myKEPlive»
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Αφορούν Έλληνες πολίτες άνω των 60 ετών που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού που δεν μπορεί να επαληθευτεί ψηφιακά.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Οι υπηρεσίες διατίθενται σε πολίτες που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
– Είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού
– Γεννήθηκαν έως την 31.12.1961
– Δεν ανήκουν στη Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
– Διαθέτουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού από χώρα που δεν συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID
«ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΔΟΣΕΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Ο ενδιαφερόμενος με τη χρήση κωδικών taxisnet και του ΑΜΚΑ προχωρά στην επισύναψη του Πιστοποιητικού ή της βεβαίωσης εμβολιασμού, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση των εγγράφων.
«myKEPlive»
– Ο ενδιαφερόμενος αποστέλλει πριν από την προγραμματισμένη βιντεοκλήση είτε πιστοποιητικό σε οποιαδήποτε γλώσσα και υπεύθυνη δήλωση είτε βεβαίωση εμβολιασμού στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.
– Την ημέρα του ραντεβού ο ενδιαφερόμενος συνδέεται στην τηλεδιάσκεψη μέσω του συνδέσμου που του έχει αποσταλεί και επιδεικνύει έγγραφο ταυτοποίησής του.
– Ο υπάλληλος του ΚΕΠ, αφού εξετάσει τα δικαιολογητικά που έχουν αποσταλεί από τον συναλλασσόμενο με email και μετά την ταυτοποίηση, προβαίνει στην καταχώρισή του στο μητρώο Εμβολιασμένων Εξωτερικού.
Η υπηρεσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από πολίτη που δεν διαθέτει κωδικούς taxisnet μέσω τρίτου προσώπου.
Πρέπει να σημειωθεί πως οι πολίτες άνω των 60 ετών όταν ολοκληρώσουν μία από τις δύο ανωτέρω διαδικασίες θεωρούνται εμβολιασμένοι και συνεπώς δεν τους επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά δεν αποκτούν δικαίωμα έκδοσης βεβαίωσης ή πιστοποιητικού εμβολιασμού από την Ελλάδα.
Ελεονώρα Αναγνώστου
Δικηγόρος
D.E.A. Droit Economique et Social
Université Paris IX – Dauphine